Северна Македония отбелязва 31 години от обявяването на независимостта си. България

...
Северна Македония отбелязва 31 години от обявяването на независимостта си. България
Коментари Харесай

Северна Македония празнува 31 години от Обявяването на независимостта си

Северна Македония отбелязва 31 години от оповестяването на независимостта си.

 

България е първата страна, която на 15 януари 1992 година признава новата страна.

Денят на независимостта се празнува под мотото " Обединени в свободата ".

На 8 септември 1991 година се организира референдум за оповестяване на самостоятелност на страната, която до тогава е в рамките на Югославия.

 

Целият ден е кондензиран с публични събития с присъединяване на премиера Димитър Ковачевски и президента Стево Пендаровски, а в цялата страна има " Ден на отворените порти за жители " с безвъзмездни визити на културни институции, музеи и галерии.

Централното тържествено честване ще се организира от 19:30 ч. локално време на платото до парк „ Ибни Пайко ”, където ще приказва министър председателят на страната Димитър Ковачевски. Предвидена е и музикална стратегия, оповестяват от държавната пресслужба.

 

Началото на отбелязването на 31-та годишнина от независимостта на Северна Македония ще стартира в 8.45 ч., когато държавна делегация отпред с премиера Димитър Ковачевски, в която са включени Артан Груби – вицепремиер и министър за политическата система и връзки сред общностите, министърът на защитата Славянка Петровска, министърът на опазването на здравето Беким Сали, както и министърът на превоза и известията Благой Бочварски, ще отдадат респект и ще положат свежи цветя на гробовете на някогашните президенти на страната Киро Глигоров и Борис Трайковски.

 

От 10.00 часа на тържествена гала във ”Вила Водно ” президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, в наличието и на премиера Ковачевски, ще връчи държавни ордени на четирима заслужили спортисти.

 

В градския парк е проведена стратегия с присъединяване на Театъра за деца и младежи, които ще показват куклено шоу, ще бъдат показани и тактически демонстрационни учения на подразделенията на армията на Република Северна Македония и министерството на вътрешните работи, а министърът на защитата Славянка Петровска и министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски ще създадат изказвания.

 

От 11.00 часа в цялата страна стартира и „ Ден на отворените порти за жители “, в границите на който е обезпечен безвъзмезден вход за жителите в доста културни институции, музеи и галерии. Денят е неработен за цялата страна, оповестиха от министерството на труда и обществената политика.

 

На 8 септември 1991 година се организира референдум за оповестяване на самостоятелност на страната, която дотогава е в рамките на СФРЮ.

 

При изборна интензивност 75,7 % и утвърждение от 96,4 % от гласувалите, Народното събрание афишира самостоятелност на страната с решение от 17 ноември 1991 година и стартира развой на обособяване от федерацията.

 

Вчера от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ публично внесоха в Държавната изборна комисия самодейност за нов референдум - срещу Договора за добросъседство с България.

 

Това ще спре европейската интеграция на страната, предизвести македонският президент.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР